Čajovina obsahuje horčiny silice triesloviny a flavonoidy. Podporuje tvorbu a vylučovanie žlče. Tlmí zvýšené fermentačné pochody v črevách a má antibakteriálne účinky. Užíva sa pri chorobách žlčníka a žlčových ciest. Ak lekár neurčí inak môže sa používať ako súčasť pečeňovej a žlčníkovej diéty.
Môže sa používať u dospelých mladistvých a detí od 1 rokov.
Dávkovanie a dávkovacie schémy
Čaj sa odporúča piť 3x denne.
Spôsob použitia
záparové vrecká ( 0 g) sa zalejú šálkou (1/4 l) vriacej vody a vylúhujú v prikrytej nádobe 5 - 10 minút.
Čaj sa nesmie variť. Pripravuje sa vždy čerstvý bezprostredne pred použitím.
Čaj sa pije 3x denne pol hodiny pred jedlom teplý a po dúškoch.
Upozornenie
Použitie čajoviny počas tehotenstva a dojčenia v odporúčanom dávkovaní a indikáciách nie je kontraindikované.
Čajovina sa nesmie použiť ťažkom poškodení pečene.
Uchovávať na suchom mieste pri teplote do 5 °C v pôvodnom obale chrániť pred svetlom.
boldovník vonný - list (Boldo folium) jablčník obyčajný - vňať (Marrubii herba) krušina jelšová - kôra (Frangulae cortex) mäta pieporná - vňať (Menthae piperitae herba) púpava lekárska - koreň s vňaťou (Taraxaci radix cum herba) repík lekársky - vňať (Agrimoniae herba) rumanček kamilkový - kvet (Matricariae flos)
HAIR
BEAR20
KETOMIX15
MOVIT15
SCHOLLZIMA20
SCHOLL20